Ik weet niet of je het weet, maar de nieuwe dag begint voor Joden na zonsondergang. Mooi is dat. Het begint met rusten, ontspannen, eten, drinken, van elkaar genieten en slapen. En dan, ja, dan sta je op, dan ga je aan de slag, doe je je werk, totdat de zon ondergaat. Daarna begint het feest opnieuw, van voor af aan.

Genesis 1 vers 3b en 2 vers 2, 3

Waar hebben ze dat vandaan? Nou, uit Genesis 1, waar een soort gebruiksaanwijzing staat voor ons leven. Daar wordt anders geteld. Niet: “Het was morgen geweest en avond geworden, de eerste dag”, maar: “Het was avond geweest en morgen geworden, de eerste dag”. Dat is dus een ander ritme: de nieuwe dag begint niet ‘s ochtends, maar ‘s avonds. Op die manier kan het genieten er geen dag bij inschieten. Daar begint het mee. Zo blijven de dingen in balans. Genieten én werken gaan samen op, ontspanning en inspanning wisselen elkaar af en van allebei word je even vrolijk.

Datzelfde ritme zie je trouwens ook als God zijn scheppingswerk op de zesde dag voltooid heeft en de mens tot leven heeft gewekt. Na die zesde volgt er een zevende dag. “En”, zo staat er dan, “op die dag rustte God van het werk dat Hij gedaan had”. Geweldig! Nog maar net geschapen, begon het dus met een vrije dag, met ontspannen genieten van het leven en van elkaar. Pas daarna hoeven we aan de slag. De Eeuwige had het goed voor ons bedacht. Wat daarvan geworden is, weet je zelf het best.

Het evenwicht is nogal eens zoekgeraakt. Met dat wij ervoor gaan, voor je studie, je werk en je carrière, schiet het er o zo makkelijk bij in dat je elkaar nog ziet, samen geniet van wat je hebt, vrolijk eet en drinkt, het er ontspannen en royaal van neemt. Zeven keer 24 uur moet alles dóór, sowieso natuurlijk je mail en die apps, die eindeloos om antwoord vragen. Nooit meer eens een dag rust. Wat doen we onszelf en elkaar toch aan? Ja, in de vakantie, dan moeten en willen we soms in een paar weken tijd de scha van een heel jaar inhalen. Intussen kun je dan zó uitgeput zijn en het ontspannen zó ontwend, dat het ook dan niet goed lukt om er een feest van te maken. Je wordt er eerder onrustig en kriebelig van dan dat je er plezier en geluk aan beleeft.

Sinds we het ritme dat God aangaf kwijt zijn, die balans eruit is, is het leven er niet echt leuker op geworden, vrijer en vrolijker, integendeel. Elders in de bijbel, in het boek Prediker, wordt gezegd: Wat schiet het op als je ik weet niet wat bereikt, maar er niet genieten kunt en elkaar ongemerkt kwijtraakt? Het advies is dan: Kom op, eet eens gezellig met elkaar. Maak er geregelder een feestje van. Zorg dat je er mooi uitziet, lekker ruikt en leef de liefde. Je hebt elkaar toch niet voor niets gekregen? Geen mens zo te beklagen als die alleen maar heeft gezwoegd, gezweet, zich afgepeigerd tot en met, maar altijd door moest en amper heeft genoten van wat hij had. Doodarm is dat, al was je schatrijk.

Alle reden dus om de gebruiksaanwijzing van de Schepper er wat vaker bij te pakken om je leven weer wat meer in balans te krijgen en eruit te halen wat erin zit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *